Buscant lepidòpters. Cicle complet de Papilio Machaon

14 Apr 2017

Aquesta tarda hem sortit a fer treball de camp sobre els lepidòpters. Comença la millor época per trobar rastres d´aquestes petites i màgiques criatures i avui hem tingut sort!

 

Observem atentament la flora que creix al voltant dels camps de conreu, especialment el fonoll (Foeniculum vulgare) i la ruda (Ruta graveolens) i començem a trobar els primers ous, postes recents de coloració clara groga-ataronjada i d´un a dos milímetres de diàmetre. Utilitzem les lupes per veure´ls millor.

Ens fixem amb una mata de fonoll força florida i és allà ón descobrim la nostre petita eruga, que no arriba ni a 1cm. de llarg.

Ja tenim un exemplar per estudiar! Iniciem la fitxa tècnica:

 

Classificació científica

Regne:Animalia

Fílum:Arthropoda

Classe:Insecta

Ordre:Lepidoptera

Superfamília:Papilionoidea

Família:Papilionidae

Subfamília:Papilioninae

Tribu:Papilionini

Gènere:Papilio

 

Estat de conservació

Sense avaluar (IUCN3.1)

 

               *eruga en fase inicial de gairabé 1cm. de llarg (de 6 dies apx.) de Papilio Machaon

 

La Papallona reina és una papallona diürna de la família dels papilionidae, una de les papallones més espectaculars dels Països Catalans.

Té franges de colors vius, groc i negre, que fan que també sigui coneguda com a "papallona tigre". Duu també unes taques nebuloses blaves als marges de les ales inferiors i dues taques roges al costat de les "cues". Aquestes prolongacions de les ales són característiques de les papilionidae.

Aquesta papallona és de vol ràpid i es passa el dia anant de camp a camp i de flor en flor. Li agrada xuclar les flors de l'anís i del fonoll, sobre les quals de vegades se la veu amb les ales esteses, reposant al sol.

Viu en tres generacions de la primavera a la tardor. És una papallona molt comuna a l'estiu i es troba sovint als jardins.

Les erugues mengen, preferentment, les fulles de les plantes apiàcies o umbel·líferes, com la pastanaga borda, la pastanaga, l'anet, el fonoll, la xirivia i el comí de prat. També s'alimenten de ruda, una planta de la família de les rutàcies. Tenen un òrgan conegut com a osmeteri, que pot emetre un líquid pudent per espantar els enemics. Les crisàlides de la papallona rei es fixen a les branques i al tronc dels arbres i els matolls per l'extrem de l'abdomen.

 

Ara la petita eruga es dedicarà a menjar voraçment durant dies i anirà augmentant de tamany i cambiant la seva coloració. Un cop arribi a la fase final d´eruga, buscarà un lloc ón poder-se aferrar i formar la crisàl.lide a base de segregar seda, on s´embolcallarà i madurarà aproximadament uns 10 dies, quan farà la seva última transformació.

 

Però encara falten dies per poder veure el resultat final de la nostre petita eruga de Machaon. Temps que aprofitarem per fer sortides d´observació i prendre nota del seu estat i canvis.

Fixeu-vos en la diferència de coloració d´aquesta segona foto, feta durant la darrera visita, 4 dies després de la primera. Té aproximadament uns 9-10 dies.

 

 Quins canvis més hi veieu? quin tamany creieu que té? de què s´alimenta en aquesta etapa?

 

Estigueu atents al blog per viure el cicle complet!

 

Completem aquest post amb noves fotos i vídeos de la criança d´aquest any 2018, han estat moltes hores d´observació i paciència amb una resultat final espectacular!

 

Dels 8 ous recol·lectats, ens han nascut ja 3 papallones! d´aquí a pocs dies anirà naixent la resta.

 

Aquestes petites erugues tenen molts dificultats de progressar i completar el cicle en el seu habitat natural, degut en bon part a l´acció de l´home ( pesticides, desforestació, neteja de marges...) i també perquè té molts depredadors potencials en fase d´eruga.

 

Estem contents d´aportar el nostre granet de sorra protegint aquesta espècie proporcionant-li un entorn segur on desenvolupar-se. Esperem que gaudiu del procés tan com nosaltres!

 

 La mida perfecte per deixar de menjar fonoll i buscar-se u lloc còmode per fer-se crisàlide.

 A dalt veiem la crisàlide recent feta. Fixeu-vos amb l arnés que s´ha construït amb filament al voltant del cos per assegurar la fixació.

A sota, dues crisàlides amb 3-4 dies de diferència.

 Aquesta crisàlide li queden pocs minuts per néixer. Com ho podem saber? fixeu-vos bé que ja es poden veure les ales plegades a través d´ella, i també els ulls i la forma del cap!

 

 Doncs ja la tenim aquí! ha fet alguns moviments de contracció i la crisàlide s´ha esquinçat. Primer surten les potes de davant i de manera ràpida segueix el cos. Quan surten tenen les ales arrugades i busquen un lloc vertical on penjar-se i esperar-se que l hemolimfa ( la seva "sang") circuli per les ales i les vagi desplegant.

La petita eruga ha fet una espectacular transformació però ella encara no sap que pot volar! no serà fins que hagi mogut les ales 3 o 4 cop que s´adonarà d´aquest fet i marxarà veloç cap a buscar nèctar...i parella!