Natrix natrix - serp de collaret

14 Apr 2017

Avui no hem hagut d´anar gaire lluny a fer treball de camp i hem trobat aquesta cría de natrix dins l´estany del jardí.

L´hem pogut observar de ben a prop i contemplar els seus moviments sinuosos i també l´hem medit. És moment de començar amb la fitxa tècnica:

 

Classificació científica

Regne: Animalia

Fílum: Chordata

Classe: Sauropsida

Ordre: Squamata

Subordre: Serpentas

Família: Colubridae

Gènere: Natrix

 

Estat de conservació UICN: LC (risc mínim)

 

                                                       Exemplar immadur - cría

 

 

Aquesta colobra és un ofidi inofensiu, quant es sent amenaçada expel·leix un líquid molt pudent, que procedeix d'unes glàndules situades a l'anus. A causa d'aquest fet, és anomenada serp pudenta en algunes comarques catalanes. No és rar tampoc que, davant algun perill imminent, faci el mort posant-se de panxa enlaire alhora que obre la boca i deixa penjar la llengua.

 

 

Viu en indrets húmits i amb aigua, i tot i que es pot trobar fora de l'aigua, manté una total dependència del medi aquàtic. Es nodreix bàsicament d'amfibis (granotes, gripaus, salamandras i tritons), però, a l'aigua, també engoleix peixos de petit tamany.

És depredada per teixons, guineus, gats domèstics, eriçons i aus rapinyaires. Però no son les úniques amenaçes que pateix, l´atropellament i els humans ( que la maten) son també grans perills per la seva població.

 

Quan son adultes cambien el color viu del collaret per un color marronós a tot el cos. Son serps robustes i llargues i tenen les pupiles rodones.

La reproducció és ovípara. La còpula es realitza a la primavera, o bé a l'agost en terres més fredes. En iniciar-se l'estiu, la femella pon de 9 a 40 ous de color blanc. En més d'una ocasió, diverses femelles dipositen els ous en un mateix lloc, on es poden acumular fins a 4.000 ous!

La durada de la incubació depèn de les condicions climàtiques i sol durar entre 30 i 75 dies, passats els quals té lloc l'eclosió. Els petits, en néixer, ja són perfectament formats i emprenen una vida totalment independent dels seus progenitors. En arribar els primers freds cau en letargia i no torna a mostrar-se activa fins que arriba el bon temps.

 

 

 

Has vist alguna vegada alguna serp de collaret? les críes solen passar més temps dins de  l´aigua que les adultes, i a més, quan creixen van perdent la coloració del collaret que agafa tons més marrons i uniformes. Potser has vist algun exemplar adult i no sabíes com era una cría o a la inversa. Ara ja saps que es tracta de la mateixa serp. Sabríes dir fins a quina mida poden arribar a créixer?

 

 

 
 

 

Comparteix!
M´agrada
Please reload

Entrades destacades